Kunstenaars creëren kunstwerken op openbare gebouwen om eenzaamheid te belichten

2
jun
2021

De hele maand juni kan je in Brugge een wandeling maken langs zes unieke raamtekeningen. Met “Krijtramen” zetten zes kunstenaars hun artistieke handtekening op enkele Brugse openbare gebouwen. Hun creaties tonen wat eenzaamheid met mensen doet. Het initiatief komt van Vierkant tegen Eenzaamheid en het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie.

“Ruim een jaar geleden werden we geconfronteerd met de coronacrisis en de eerste lockdown. Mensen die in eenzaamheid leven en dreigen te vervallen, waren op dat moment extra kwetsbaar,” zegt Anne Vandendriessche, projectbegeleider Vierkant tegen Eenzaamheid. “We lanceerden tal van initiatieven om die eenzaamheid tegen te gaan, zoals de Babbelbuddy’s, die nog altijd actief zijn. Met “Krijtramen” willen we de Bruggelingen opnieuw sensibiliseren. Aan de hand van de vraag ‘Hoe voelt eenzaamheid aan voor jou?’ maakten zes kunstenaars voor ons een tijdelijke raamtekening in de stad. Op hun eigen manier vertalen ze wat eenzaamheid met mensen doet.”

De kunstwerken zijn gebaseerd op getuigenissen uit verschillende doelgroepen en zijn te zien op zes locaties. Het parcours loopt vanaf het station tot aan jeugdherberg Snuffel, met verschillende haltes onderweg. Gedurende de maand juni wordt er een thematische wandelroute aan gekoppeld.

“Dit is niet zomaar een kunstproject, maar een geëngageerde manier om mensen nog eens wakker te schudden,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken. “We gingen in gesprek met hogeschoolstudenten, de LGBTQIA+-gemeenschap, mensen uit bijzondere jeugdzorg, Bruggelingen met een migratieachtergrond, mantelzorgers, en mensen die in armoede leven. Hun getuigenissen vormden de inspiratiebronnen waarmee de zes kunstenaars de ramen van enkele openbare gebouwen decoreerden. Ze deden dat in een heel eigen stijl. Het gevoel dat ze proberen uit te drukken, wordt ook in woorden weergegeven op een raamsticker bij het kunstwerk.”

Dit artistieke pop-upproject is belangrijk voor Brugge, onderstreept ook burgemeester Dirk De fauw. Kunst kan mensen aansporen om na te denken over sociale thema’s en draagt haar steentje bij tot verandering. “We hopen dat Bruggelingen van ‘Krijtramen’ genieten en beseffen dat eenzaamheid een probleem is dat niet zomaar uit een samenleving verdwijnt. Daar moeten we als stad waakzaam voor blijven. Brugge draait om mensen, en elk van die mensen heeft recht op nabijheid van medemensen. Ik hoop dat jong en oud in onze stad dat signaal blijven oppikken en mensen die met een vorm van vereenzaming kampen, de hand reiken.”

‘Krijtramen’ is te zien tot 1 juli. Daarna mogen de verschillende locaties de illustratie op hun vensterraam laten staan, indien ze dat willen.

  1. Station – Viktor Vandenabeele
  2. Student Village – Jovi Cauwels
  3. Concertgebouw – Stijn Hallaert
  4. Stadsbibliotheek – Jeroen Van Acker
  5. Huis van de Bruggeling – Bjorn Dewachter
  6. Jeugdherberg Snuffel – Justine Vanquathem

Deel deze pagina